Kunstomvisning i Folketinget
Torsdag den 4. april 2019 kl. 19 – ca. 21.30 deltog 25 medlemmer i en interessant rundvisning i Folketinget med fokus på kunsten.
Omvisningen begyndte i Vandrehallen, hvor Rasmus Larsens imponerende og underfundige frise befinder sig. Den 268 m lange blomsterfrise er udført som kalkmaleri (fresko) af Rasmus Larsen i perioden 1918-22 i tidens skønvirkestil. Blomsterfrisens gentagne blomsterrankemotiver brydes af små vignetter med dyr og gamle mundheld / fyndord med direkte reference til det politiske liv og folkets styre.
I Vandrehallen så vi portrætsamlingerne af Folketingets formænd siden 1953 og statsministre fra Stauning til Helle Thorning Schmidt.
Foto viser maleri Michael Kviums maleri af statsminister Poul Nyrup Rasmussen fra 2005.
Fra Vandrehallen gik vi til Landstingssalen med udsmykning af billedkunstneren Erik A. Frandsen. Der er tale om fire meget store malerier hver på ca. 400 x 400 cm samt ni lærreder med kultegninger på ca. 175 x 250 cm. Renoveringen af Landstingssalen med Erik A. Frandsens udsmykning stod færdig i 2014.
Kunstomvisningen indbefattede også et besøg i Folketingssalen og en række af de politiske partiers gruppeværelser. Foto nedenfor er fra Liberal Alliances gruppeværelse, der er udsmykket af Johnny Madsen (sanger og maler).
Den nyeste udsmykning – Socialdemokratiets gruppeværelse består af 7 værker, benævnt ”Folkets tid” og er udført af Jacob Brostrup.
I Europaudvalget og Det Udenrigspolitiske Nævns værelse så vi værker af Per Kirkeby (grafiker, maler, billedhugger mv., 1938 – 2018). Udsmykningen består af tre meget store malerier, udført i perioden 1991-1993 og er en gave til Folketinget fra Statens Kunstfond.
Vores guide ved rundvisningen ved ”Blomst i glas og stål over to etager”, 1991, udført af Lars Ravn (billedkunstner, f. 1959.)
Udsnit af gulvet i Provianthuset. Gulvet er udført af Bjørn Nørgaard (f.1947, maler, grafiker og performancekunstner). Der er benyttet marmor, granit, træ, terrazzo, mosaik og metal. På billedet ses et stort skulpturelt siddemøbel.
Omvisningen gav et godt indblik i kunsten i Folketinget, der dog rummer langt flere værker, end vi kunne nå at se inden for den afsatte tid.
Hvis man vil have et større indblik i kunsten i Folketinget kan anbefales bogen ”Kunst på Borgen” – kunsten som politisk scenografi af Jens Christian Jacobsen, udgivet i 2013.
Bogen er sammen med guidens oplysninger kilde til ovennævnte tekst.
7. april 2019
Lene Bruunsgaard
Hørsholm Kunstforening © 2016 – Formand: formand@hoersholmkunstforening.dk
Stine Ring Hansen fortæller om, at hun allerede som barn begyndte at male (der skimtes et af hendes tidlige værker i baggrunden)
Stine Ring Hansen har siden 2006 udformet og lavet den bronzeskulptur af Den Grimme Ælling, der sammen med 500.000 kr. ledsager Hans Christian Andersen Litteraturprisen. Prisen gik i 2016 til den japanske forfatter Haruki Murakami. I 2013 udførte Stine en buste af Haldor Topsøe i forbindelse med hans 100 års fødselsdag, og et eksemplar af denne buste er i dag opstillet rundt i verden på firmaet Haldor Topsøe A/S kontorer.
Stine har arbejdet som billedhugger gennem 25 år og har dermed efterhånden en del erfaring i at forme skulpturer og formår selv den store proces i bronzestøbning. Ideerne til værkerne kommer af hverdagsbegivenheder på det personlige plan så vel som det samfundsmæssige plan – også i temaer, som er relevante for tiden.
Stine vil fortælle om sit liv som billedhugger, hvordan det begyndte, og hvad det kræver at leve af sin kunst og hvad, der driver skulpturerne frem til det de er.
Rundvisning og foredrag med billedhugger Stine Ring Hansen lørdag den 28. januar 2017 kl. 15-16 i Fuglsanghus