3. marts - 1. april 2012

Maleren og grafikeren Hans Berg

Malerier og grafik - Retrospektiv mindeudstilling

 

 

 

 

Fuglsanghus, Gl. Hovedgade 2, 2970 Hørsholm

Åbningstider:

Fredag-søndag: 12-17.

5. maj - 3. juni 2012

Jane Reumert

Keramik

 

Karin Birgitte Lund

Tegning og grafik

 

 

Jane Reumert  (født 1942). 1960-64 uddannet på Kunsthåndværkerskolen i København.

 

Om sit arbejde skriver Jane Reumert i kataloget "Keramiske Veje":

 

Ler, lys, liv, lethed

”På grund af porcelænets renhed og mulighed for transparens har det siden 1980 været mit foretrukne materiale - helt rent eller iblandet forskellige chamotter og fibre. Mit ønske om at opnå maksimal transparens og lethed, også i større formater har gennem årene affødt utallige eksperimenter med opbygningsteknikker såvel som brændingsmetoder. 

 

Ler, Polyester, Bit

Fra 1992 har jeg i nogle perioder arbejdet med glasfiberarmeret polyester. Materialet er stærkt og det er muligt at udarbejde meget store tynde transparente lette kar som kan dekoreres med indstøbte materialer.

På udstillingen i Fuglsanghus ses to store ”Keramiske Metamorfoser”, hvor jeg har forsøgt at forene det urgamle organiske ler med det nutidige tokomponente polyester og det højteknologiske digitale medie. De store kar er bygget op i ler, som derefter er støbt af i glasfiberarmeret polyester. Processen er krævende på grund af det nødvendige beskyttelsesudstyr, og fordi arbejdet skal tilendebringes, inden materialet hærder. Alle virkninger og motiver skal beregnes dobbeltkrumme. Papiret skal tilskæres, så det passer med formen, alt skal være forberedt til mindste detalje, så det kan ilægges i rette rytme og rækkefølge. De indstøbte motiver er bearbejdet på computer på basis af egne fotografiske optagelser”.

 

Jane Reumert er repræsenteret på The Metropolitan Museum of Art, New York samt på en lang række andre museer i såvel udlandet som i Danmark.

 

 

Karin Birgitte Lund  (født 1946). 1968-73 uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi.

 

Om sit arbejde skriver Karin Birgitte Lund:

 

"Jeg har en særlig evne til at se ting, som de fleste mennesker overser. Lige siden min ungdom har jeg været optaget af forfald, og ikke mindst den skønhed, der kan opstå af ting, som tiden har slidt på. Det er detaljen og udsnittet, der interesserer mig. Når jeg for eksempel færdes i landskabet, zoomer jeg automatisk ind på detaljerne, om det er et blomsterflor på en eng, redskaber, efterladte tjæretromler, en traktor med ridser. Det er den grafiske udstråling, der fascinerer mig".

 

Kunstner bag de nye danske pengesedler

Nationalbanken udskrev i 2006 en konkurrence om nye pengesedler. Otte danske kunstnere fik til opgave at udarbejde motiver til den nye seddelserie, og det endelige valg faldt på Karin Birgitte Lunds forslag med motiver af danske broer og oldtidsfund.

 

Karin Birgitte Lund er repræsenteret på: Kobberstiksamlingen, Statens Museum for Kunst, Ny Carlsbergfondet, Vejle Kunstmuseum, Skovgårdsmuseet, Kastrupgårdsamlingen

 

 

 

 

 

11. august - 9. september 2012

Ida Holm Mortensen

Keramik, maleri, tegning, grafik og akvarel

 

Ida Holm Mortensen, Kerteminde (født 1950) er uddannet maler fra Det fynske Kunstakademi og en kunstner, der ikke kun spiller på én streng. Hun spænder fra det ekstremt realistiske til det fantasifulde, fra det spontane og legende til den rytmiske orden i ornamenterne. På udstillingen vises således malerier, akvareller og grafik med kirsebær, solbær, rødbeder og roer – hvert enkelt bær, hver eneste lille frugt eller grøntsag er omhyggeligt placeret i rækker eller mere tilfældigt på lærredet eller papiret.

 

 

Ved siden af maleriet og grafikken mestrer Ida Holm Mortensen også keramik i form af skåle med stramme strukturer, strenge mønstre og stiliserede naturornamenter.  Og så vises ikke mindst hendes velkendte ”siddekugler”.

 

 

 

 

17. november - 16. december 2012

Buster Bruun

Malerier og grafik - Retrospektiv udstilling fra 1946

 

Buster Bruun, født 1929, forberedte sig til Kunstakademiet via Erik Clemmesens forskole i 1950-51, og ”gik derefter i tur" på Kunstakademiet i København hos Aksel Jørgensen, Olaf Rude og Niels Lergaard i årene 1951-57.

 

 

Udstillingen, som Hørsholm Kunstforening præsenterer, er en retrospektiv udstilling med værker spændende fra 1946 og helt frem til 2012. Disse værker vises kronologisk sammen med tekster, hvor Buster fortæller lidt om den pågældende fase i sin kunst og sit liv.

 

 

Motivverdenen er ofte landskabet. Motiverne dukker frem inde i hovedet, men inspirationen kommer fra en daglig kontakt med naturen – traveture og lystfiskeri er blandt yndlingsbeskæftigelserne. Selve arbejdet sker dog i atelieret.

 

 

En anden inspirationskilde er Tizians ”Venus fra Urbino”, der er malet i 1538. Buster Bruun tog udgangspunkt i dette billede og skabte sine egne versioner – alt i alt blev det til 65 indbyrdes meget forskellige parafraser. Kun ganske få, der ikke blev solgt, er med på udstillingen.

 

 

13.4.- 12.5.2013

Maja Lisa Engelhardt

Malerier og grafik

 

Arrangeret i samarbejde med Galleri Weinberger, København

 

Maja Lisa Engelhardt blev født i 1956 på Frederiksberg, men hendes barndomshjem blev et husmandssted ved Saltbæk Vig, nordøst for Kalundborg.

 

Efter realskolen fortsatte Maja Lisa Engelhardt på kunsthøjskoler, først i Holbæk og siden på Jaruplund, og i 1978 blev hun optaget på Det fynske Kunstakademi.

 

I 1985 - i en alder af 29 år - debuterede Maja Lisa Engelhardt med separatudstillingen "Klædebon" i Nikolaj Kirke i København.

 

Maja Lisa Engelhardt flyttede i 1981 til Frankrig, men inspirationskilden til hendes billeder er vedblevet at være barndommens landskab og de stærke naturoplevelser, hun havde under opvæksten ved Saltbæk Vig, nordøst for Kalundborg.

 

Maja Lisa Engelhardt har udsmykket over 20 kirker og henter sine motiver fra både Det Nye og Det Gamle Testamente.

 

20.7.-18.8.2013

Sara Mathilde Øster Povlsen

Malerier

 

Sara Mathilde er født i Hellerup i 1973, men er vokset op med stor tilknytning til det smukke Samsø, hvorfra hendes mors familie stammer. Allerede som teenager arbejdede hun med collager og designede desuden af genbrugsmateriale smykker og tasker, som hun afsatte til ugebladene.

 

Efter gymnasiet blev Sara Mathilde tiltrukket af kunstscenen i metropolen London og rejste til England for at blive uddannet som billedkunstner på London University of Art.

 

Her fik hun atelier i den særprægede London forstad Clapham og havde sin første separatudstilling i The London Media Centre og deltog desuden i en række udstillinger blandt andet The Conway Hall, Chelsea College og Lauderdale House.

 

Hun blev især optaget af transformationer af bolig- og fabriksområder i nedslidte London kvarterer og udviklede efterhånden en helt speciel teknik, hvor foto og maleri smelter sammen på en bund af struktur og relief. Ofte er det overfladen, der er udgangspunktet i hendes motiver. Facader eller bygninger, som går i lidt opløsning og transformeres i et væld af farver og stoflighed, men samtidig er der noget gådefuldt over, hvad der gemmer sig bag døre og vinduer. Det er malerier, som skabes i serier med en på forhånd valgt palet ofte i farver, som forandrer sig efter lyset i rummet, sådan at også billedets udtryk ændres. Ofte er der i værkerne indlagt små ”hemmelige” motiver, som kun ses ved bestemte lysindfald.

 

 

Efterhånden er også andre storbyer blevet inddraget i motivkredsen blandt andet Barcelona, Oaxaca, New York og København. Sideløbende begyndte Sara Mathilde at arbejde med abstrakt maleri, som er skabt i en teknik af lag på lag af struktur og relief, men som i farvevalg og stoflighed har samme udgangspunkt i overfladen som bymotiverne. I disse værker er det alene farvernes sammensætning, som giver en intens og kompleks oplevelse af form, farve og materiale.

Sara Mathilde: Acoustics 1 - 150 x 120 cm

26.10.-24.11.2013

Jens Peter Helge Hansen

Malerier og grafik

70 års fødselsdagsudstilling

 

Jens Peter Helge Hansen, født 1943, er uddannet fra Kunstakademiet i København fra 1966 til 1972 under Egill Jacobsen, Palle Nielsen og Dan Sterup Hansen.

 

Jens Peter Helge Hansen har altid været optaget af naturen, og hans motiver tager derfor ofte udgangspunkt i insekter, fugle, frøer, firben eller fisk. Der er dog aldrig tale om en naturalistisk fremstilling – snarere en abstrakt form, hvor farverne spiller en afgørende rolle. Farverne var tidligere meget kraftige, men i de senere år er kunstneren  blevet lidt mere tilbageholdende”.

 

 

Udstillingen viser en fornem række af Jens Peter Helge Hansens udtryksformer – fra de tidligere billeder, der ofte er præget af mangfoldighed, så man næsten føler en kriblen og krablen - til de senere år, hvor værkerne er mere forenklede med færre dyr og større former.

 

På udstillingen kan også ses akvareller fra1980’erne og fremefter. Små ting, undertiden humoristiske, hvor kunstneren undersøger metoder, kompositioner og skærper den koloristiske sans.

 

 

 

Jette Berg

Den gule væg

Olie på lærred

Josephine Ernst

Firenze

Fotokunst

Hørsholm Kunstforening © 2016 – Formand: formand@hoersholmkunstforening.dk